sobota, 22 września 2018

Deschutes: The Abyss Scotch Barrel Aged

Imperial Coffee Stout Scotch Whisky BA / + melasa, lukrecja, kora wiśni, wanilia / 13,3% / zabutelkowane 09.12.2016 r.

Oryginalne The Abyss jest piwem połowicznie leżakowanym w beczkach. Połowa żadnych beczek nie widzi, a druga połowa widzi różne - w 2015 roku było to 21% wina, 21% bourbonu i 8% czystego dębu. Okazjonalnie browar wlewa swoje najsłynniejsze piwo w całości do jednej beczki. Wersja leżakowana w beczce po szkockiej whisky (nie wiadomo niestety jakiej) jest jedną z mniej popularniejszych, ale najlepiej ocenianą.

Czarne jak smoła, całkiem dobra piana jak na beczki. Bardzo interesujący, złożony aromat, składający do pary potęgę ciężkiego RISa i beczek po whisky. Wanilia, pumpernikiel, popiół, dym, orzechy, drewno, ziarna kakao - wszystko to złożone w sumę bardzo specyficzną, bardzo przyjemną. W smaku jest chyba jeszcze lepiej - przypomina mi się podstawowa wersja ze swoją potężną palonością, popiołowością, gorzką czekoladą i kawą, a jednocześnie jest subtelnie wzbogacona słodyczą z beczki po whisky. Kompozycja jest bardzo ciekawa, natomiast nie do końca gra mi wszystko na poziomie smaków podstawowych - goryczka jest odrobinę szorstka, jest ciut za mocno kwaskowate. Mimo wszystko świetne, a mocno nacechowany whisky finisz jest wisienką na torcie. Sukces dopełnia gęste ciało, podkreślone niewielkim wysyceniem.

Na podobnym poziomie co podstawka, chyba trochę ciekawsze. Beczka po szkockiej fajnie przełamała jego ciężar i wytrawność, wprowadzając nieco słodyczy i polotu.

8.5/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz