piątek, 27 lutego 2015

Elav: Beat Weizen Generation

Kolejne piwo z Birrificio Elav miałem już okazję pić w Bergamo. Na miejscu było bardzo dobre, żeby nie powiedzieć świetne, zobaczymy, jakie będzie z butelki. Jest to weizen z trochę ponadprogramowym dodatkiem chmielu.

Informacje ogólne:
Piwo: Beat Weizen Generation
Kraj: Włochy
Region: Lombardia
Miasto: Bergamo
Browar: Birrificio Indipendente Elav
Styl: hefeweizen
Alkohol: 4,9%
Ekstrakt: 11,7%
Objętość: 330 ml
Warka: do 12.08.2016
Cena: 3,10 euro (4,70 euro za 0,5 l)

Opakowanie
Fajna etykieta, choć nie tak dobra jak na bitterze. Trochę kojarzy mi się z piwem miodowym. 
7,5/10




Barwa
Bardzo jasne, słomkowe, również bardzo mocno zmętnione - klasyczny hefeweizen okraszony bardzo obficie snującym się ku górze gazem, piękne. 
4,5/5

Piana
Godna weizena, tak obfita, że długo nalewałem to małe piwo do sporej szklanki do weizena - majestatyczna, choć trwałość i gęstość pozostawiają odrobinę do życzenia. 
4/5

Zapach
Dominują nuty weizenowej drożdżowości, pojawiają się goździki, cytryny i banany, jest przyjemna podbudowa biszkoptowa, a na samym końcu lekkie smagnięcie kwiatowe - bardzo ładny i orzeźwiający zapach, gdyby jeszcze trochę mniejszy naciska kładł na nuty cytrynowe, cytrusowe, kwaskowate, byłoby wybitne, a tak musi pozostać bardzo dobrym. 
7,5/10

Smak
W pierwszych łykach jak na weizena dość intensywne, wręcz agresywne, chyba z powodu sporej, cytrynowej kwaskowatości znanej z zapachu, po przełknięciu jednak się uspokaja - finisz to przyjemny biszkopt w towarzystwie delikatnej drożdżowości, całość daje piwo bardzo dobre, choć na pewno nie wykorzystujące w pełni potencjału hefeweizena. 
8/10

Tekstura
Jest dość mocno nasycone, co przy weizenie jest w porządku, ale jednak gaz za mocno drapie jamę ustną. 
3,5/5

7.0/10

To bardzo dobry hefeweizen, ale za dużo znacznie lepszych, wyrazistszych weizenów w życiu wypiłem, by mnie jakoś bardzo zdobył. No i zapamiętałem go dużo lepiej. Piwo jak znalazł na włoskie upały, ale takie trochę bez historii, niczym się nie wyróżniło może poza wyjątkowo mocnymi nutami biszkoptowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz